Değerli köylülerimiz,
Bayırlı Köyü Dernek Başkanı Sayın Cihan ERDOĞAN’ın tertip ettiği Bölge Köy Dernek Başkanları toplantısına 14.05.2019 tarihinde yapılmıştır. Toplantıya; Sayın Cemal AYDOĞAN, Sayın Birol PÜR, Sayın Mustafa KARAKOÇ, Sayın Nihat YILDIZ, Sayın Cihan ERDOĞAN ve Sayın Erdoğan ECİNİNOĞLU tarafından görevlendirilen Selahattin TOPALALİOĞLU katılmış, Sayın Haydar ASLANTEPE cenaze nedeniyle il dışında olduğundan katılamamıştır.
Toplantının gündem maddeleri;
1- Seçim sürecinde izleyeceğimiz yol haritası,
2- Ormanların kesimi ve –özellikle- kömür ocaklarının ihdası ve
3- Kadastro çalışmaları ile ilgiliydi.
SEÇİM SÜRECİNDE İZLENECEK YOL HARİTASI:
1- Öncelikle her dernek yönetimi, her bir oyun hayati önem taşıdığı bu hassas süreçte olası bir oy kaybını önlemek adına, ikametgâhı İstanbul’da olup da hâlihazırda çeşitli nedenlerle (tatil, yazlık, köy, iş seyahati gibi)şehir dışında olan kendi köylülerini ve hangi sandıkta oy kullanacağını tespit edecektir.
Bilindiği gibi, muhtarlık seçimlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesine tercih edenler ikametgâhlarını köylere aldırdıkları için bir tek oyun bile hayati önem taşıdığı 23 Hazirandaki seçimlerde oy kullanamayacaklardır.
2- İstanbul dışında olan köylülerimizin oy kullanmasını sağlamak adına Divriği Kültür Derneği, Divriği Belediye Başkanlığı ve ilgili parti örgütleri ile ortak çalışma yürütülecek, bundan olumlu bir sonuç alınamazsa toplantıya katılan köy dernekleri birlikte hareket ederek kendi olanakları ile çözüm üreteceklerdir.
3- Köylülerimizin hangi sandıkta oy kullanacağını liste haline getirerek sandıklara tayin edilecek görevli arkadaşlarımız oy kullanmayanlar tespit edecek ve mutlaka sandık başına getirilmesi sağlanacaktır.
Sonuç olarak; toplantıya katılan Dernek başkanları BİR TEK OYUN BİLE ZİYAN EDİLMEMESİ KONUSUNDA KARARLIDIR.
ORMANLARIN KESİMİ ve KÖMÜR OCAKLARI:
Bildiğiniz gibi özellikle son birkaç yıldır Divriği ve köyleri üzerinde bir kısım senaryolar üretilmekte ve uygulamaya konulmak istenmektedir.
Örneğin çok yakın bir tarihte, Suriyelilerin Cürek’e yerleştirileceği söylentileri yaygınlaştırılarak nabzımız yoklandı. Ancak Divriği Belediye Başkanlığının ve Divriği Kültür Derneğimizin yoğun ve kararlı mücadelesi sonucunda konu şimdilik kapanmış gibi gözüküyor.
Daha sonra Mursal’da siyanürlü altın arama çalışmalarında, Divriği Belediye Başkanlığının, Divriği Kültür Derneğimizin ve Mursal Dayanışma Platformunun etkin mücadelesi, Sayın Av. Abdullah KORKMAZ’ın bilgi ve feraseti ile sonuç vermiş ve Sivas İdare Mahkemesi “YÜRÜTMEYİ DURDURMA” KARARI vermiştir.
Günümüzde bizi bekleyen sorun/tehlike ise, Orman ihaleleri ve köylerde yapılacak kadastro çalışmalarıdır.
Yıllarca bakıp koruduğumuz, bir tek ağacı için komşularımızla yıllarca nizalaştığımız ormanlarımız hiç tanımadığımız şahıs veya şahıslara ihale edilirken, devre dışı bırakılıp yok sayılıyoruz. Öyle ki; sözkonusu ihaleyi muhtarlıklarımıza tebliğ etme gereği bile duymuyorlar. Burada belki “ormanlar gençleştiriliyor” diyebilirsiniz.
Ancak;
• Bundan sonraki her 5-10 yıl arasında aynı şekilde ihale edilerek bu kez genç fidanlar kesilecek
• Ormanlar kesildikten sonra 2 B kapsamında değerlendirilerek bu kez toprağımızın üçüncü kişilere ihale edilmeyeceğinin hiçbir garantisi yoktur.
• İhaleyi alan şahıs veya şahıslar kesilen ağaçlardan odun kömürü imal etmek için aynı mahalde kömürü ocakları kurabilmek için özel mülk sahiplerinden kiralık arazi talep etmektedirler.
Yaptığımız araştırma ve görüşmeler neticesinde kömür ocaklarından yayılacak karbonmonoksit gazının zehirleyici özelliğinin yanında, görme ve işitme gibi duyu kaybına neden olduğunu ve nihayet KANSEROJEN ihtiva ettiğini öğrendik.
Değerli Köylülerim; bazı köylülerimizin mülklerini kömür ocağı kurulması için kiraya verecekleri söylentileri yaygınlaştı. Bu tür kaotik ortamlarda söylentinin/dedikodunun had safhada olacağını hepimiz biliyoruz. Ancak şunu da biliyoruz ki; köyümüzün her bir ferdi, miktarı ne olursa olsun hiçbir paranın, insan sağlığın ve canının bedeli olmayacağının ve tarihin, mensubu olduğu toplumun ve kendi vicdanlarının bu şahısları asla affetmeyeceğinin bilincindedir. Bu itibarla hiçbir köylümüzün – başkalarının hayatını veya sağlığını riske etme pahasına- herhangi bir hizmet ve paraya tenezzül ve tevessül etmeyeceğine katıksız inanıyoruz.
Unutmayalım ki; Bir süre sonra köyümüzden birinde duyu kaybı veya kanser hastalığı görülürse emin olun ilk suçlananlar mülkünü kömür ocağı için kiraya verenler olacaktır.
KADASTRO ÇALIŞMALARI.
Tapu Kadastro Müdürlüğünün Sarıçiçek ve Samancıderesi civarında yeni bir Kadastro çalışması yapacağı kuvvetle muhtemeldir. Bu çalışma sonucunda uzun süredir kullanılmayan özel mülklerin Hazine adına tescili ihtimali de vardır.
Bu nedenle, Çakmakdüzü, Çayören, Karşıkonak, Arıkbaşı, Beyköy ve Bayırlı Köy Dernekleri ortak bir bütçe oluşturarak köylerimizde kullanılmayan özel mülkleri sürdürerek kullandığımız ispatlayacak emareler sağlamaya çalışılacaktır.